Historia i misja przedsiębiorstwa Wojtpol

bułki

Jesteśmy rodzinną firmą z tradycjami, która powstała w 1991 roku w Michowicach - początkowo jako mała piekarnia rzemieślnicza założona przez Wojciecha Rochalskiego. Od tamtego czasu nieustannie rozwijamy się, dostosowując do zmieniających się potrzeb naszych klientów. W 1994 roku w odpowiedzi na rosnący popyt rozbudowaliśmy piekarnię. Chęć zwiększenia kontroli nad jakością głównego surowca – mąki, doprowadziła do wybudowania przez nas w 1997 roku własnego młyna zbożowego o dobowej zdolności przemiałowej 60 ton. W młynie tym przerabiamy pszenicę i żyto z własnego gospodarstwa rolnego oraz od lokalnych rolników – naszych stałych dostawców. W 2001 roku uruchomiliśmy dodatkowo suszarnię do zbóż o zasypie 36 ton, dzięki której kontrolujemy wilgotność zbóż podczas zbiorów, co ma bardzo duży wpływ na jakość mąki, biorąc pod uwagę coraz częstsze problemy pogodowe w trakcie zbiorów.


Nasza misja to dostarczanie najwyższej jakości pieczywa, które jest wytwarzane w sposób rzemieślniczy, bez użycia gotowych mieszanek i polepszaczy, z poszanowaniem zasad fermentacji. Wraz z rozwojem sklepów wielkopowierzchniowych piekarnie zaczęły stosować gotowe mieszanki i polepszacze mające na celu skrócenie czasu produkcji i zapewnienie powtarzalności wypieków w myśl zasady „czas to pieniądz”. Niestety jakość pieczywa pod kątem żywieniowym drastycznie spadła. Chcemy to zmienić produkując prawdziwe pieczywo oparte na zasadach wielogodzinnej fermentacji. W przygotowanej dla Państwa ofercie znajdują się różne rodzaje pieczywa, a także tradycyjne wyroby cukiernicze. Wszystkie nasze produkty są wytwarzane z mąki z własnego młyna, co gwarantuje ich niepowtarzalny smak i najwyższą jakość. Jesteśmy dumni z naszej historii i tradycji, ale jednocześnie nieustannie dążymy do innowacji i doskonalenia wypiekanych przez nas produktów.